Știri de prin Lume #12

  • Francezii sunt uneori idioți (Sursa) – SNCF, într-o decizie de veșnică amintire, comandă 2000 de trenuri mai late decât o mare parte din stațiile lor. Prin urmare, pe lângă costul trenurilor (peste 15 miliarde EURO) se vor mai adăuga vreo câteva sute de milioane pentru modificarea stațiilor. În orice caz, nu este o problemă majoră pentru francezi. Dacă se întâmpla în România, cu siguranță plăteam 20 miliarde de EURO pentru o comandă de trenuri mâna a treia (recondiționate, bineînțele – vezi situația avioanelor F-16), plăteam 30% din sumă, primeam 2 și pe urmă reziliam contractul amintindu-ne că încă nu avem căile ferate pe care să le punem în funcțiune.

  • Băncile au iar chef de glume (Sursa) – Comisia Europeană acuză JPMorgan, HSBC și Credit Agricole că încearcă să fixeze în mod ilegal rata de îndatorare Euribor. Sancțiunea aplicată este de 10% din venitul anual. Asta după ce în decembrie 2013 s-au aplicat sancțiuni similare de peste 1 miliard euro către Barclays, Deutsche Bank, RBS și Societe Generale. Nu cred că ar mai trebui să ne mire aceste lucruri și este evidentă nevoia unui control mai strict al instituțiilor financiare la nivel global, având în vedere că au ajuns să se comporte ca adevărate carteluri.

  • Judecătorii CCR o iau razna (Sursa) – Citind și eu decizia CCR privind legea penală mai favorabilă, ajung la concluzia că – vorba lui Creangă – ”sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj”. Până la urmă, poate ar fi nevoie de o repetare a studiilor de drept. Dar unde găsesc o facultate care să predea ceea ce predică CCR!?

  • Prietenia ruso-chineză înflorește (Sursa) – În contextul situației din Ucraina și al sancțiunilor economice impuse Rusiei, aceasta a decis să-și caute prieteni în alte părți, ma precis în China, semnând cu această țară un acord pe 30 de ani privind gazul natural, în valoare de 400 miliarde $. Astfel se cimentează un parteneriat strategic între două mari puteri economice și militare și cel mai probabil se pun bazele unei alianțe euro-asiatice de durată care va domina sfera politică, economică și militară a planetei pentru următoarele decade.