Minciuna are picioare scurte…

… pentru cine are ochi să o vadă și să o recunoască.

Să ne facem bine înțeleși de la bun început – toată lumea minte. Oricine spune că nu minte, minte cu nerușinare.

Fie că o facem în mod voit și cu un interes meschin sau doar din dorința de a ne proteja, cu toții mințim, chiar de mai multe ori pe zi. Unele specimene mint de câte ori își deschid gura și pe aceștia îi numim de obicei politicieni – dar despre ei cu altă ocazie. Esențial este că suntem proiectați biologic să mințim, din varii și diverse motive.

Totuși, există anumite metode și indicii care ne ajută să descoperim o minciună, să deconspirăm mincinoșii.

Fie că vorbim de ceva subtil ca un zâmbet sau de anumite discrepanțe apărute într-o discuție mai lungă, descoperirea minciunilor ne dă un atuu în discuții, negocieri și chiar în viața persoanală.

Cu toate acestea, faptul că descoperim o minciună nu ar trebui să ne determine să avem o atitudine superioară sau chiar ostilă față de interlocutor ci trebuie să ne ajute să identificăm motivele pentru care acea minciună a apărut și să eliminăm orice alte asemenea disimulări din discuții, pentru a putea stabilii un raport de încredere stabil.

Totuși pentru a putea descoperi mai ușor toate aceste indicii și gesturi care acoperă o minciună, recomand cartea Liespotting: Proven Techniques to Detect Deception (din păcate nu cred că există tradusă în limba română încă) scrisă de Pamela Meyer – poate fi achiziționată aici – Karte.ro

Ca și un teaser al cărții mai sus amintite, iată și o scurtă prelegere susținută de către Pamela Meyer în cadrul conferinței TED: