Pe Internet totul este adevărat…

… sau cel puțin asta cred anumite persoane, mai slabe de înger, poate prea leneșe să se documenteze pe deplin.

Rămân pur și simplu mirat de informațiile pe care le postează diverse persoane pe Internet (în special Facebook) în ultima vreme. Articole și înformații cât se poate de idioate, slab documentate, îndemnuri la prostie generală….

Iată doar două dintre aceste minunate ”perle”:

1. Vaccinurile cauzează autism / Refuzul de a vaccina odraslele

În ciuda nenumăratelor studii care relevă în mod constantă lispa unei relații de cauzalitate între vaccinuri și autism (printre care unul recent, efectuat pe 1,3 milioane de copii), din ce în ce mai multe persoane refuză să-și vaccineze copii, crezând că astfel îi protejează. Presupun că această reticență pornește de la o anumită paranoia față de marile companii faramaceutice (poate chiar justificată, dat fiind istoricul unora dintre acestea) dar problema este privită în mod prea limitat. Da, să spunem că îți protejezi copilul de autism nefăcându-i acele vaccinuri dar preferi astfel să sufere din cauza unor boli mai grave sau incurabile ca tuberculoza, poliomielita sau difteria?

Pe lângă aceasta, mai apare o problemă. Tu nu-ți vaccinezi copilul pentru că …. știi mai bine decât medicii și așa ai citit pe Internet. Auzind asta, refuză și vecinul/vecina, nașa, vara din Bucale și uite așa – pe principiul bulgărelui de zăpadă – disparea imunitatea de turmă și încep să reapară boli de care am scăpat chiar prin intermediul vaccinurilor (Poliomielita începe să reapară în zonele în care a fost eradicată chiar datorită refuzului oamenilor de a se vaccina). Prin urmare, vaccinează-ți copilul! Dacă nu pentru binelele lui, măcar pentru binele celor din jur.

2. Nu mergem la vot

Dat fiind că suntem în plină campanie electorală, văd din ce în ce mai multe mesaje electorale, multe dintre ele idioate, fie în concept, fie în logică – Mândri că suntem români sau trecerea României la ora Europei Centrale). Printre toate acestea, se strecoară și minunatul mesaj care ne îndeamnă la boicotarea alegerilor – pentru că astfel i-am putea învăța ceva pe bravii noștrii politicieni.

Dragii moșului, un astfel de îndemn – făcând abstracție de faptul că este o adevărată idioțenie într-un sistem democratic (acel răvnit sistem democratic cerut în ´89, pentru care unii și-au dat viața) – nu îi va învăța absolut nimic pe actualii politicieni. Dacă tu nu mergi la vot,va merge vecinul tău, cu un IQ subunitar, care pentru o găleată și un litru de ulei va vota cu cine i se spune. Alegerile, până la urmă, tot vor fi validate.

Vrei cu adevărat să schimbi ceva? Du-te la vot! Îndeamnă-ți familia, prietenii și cunoștințele să facă la fel. Explică-le care este varianta cea mai puțin proastă dintre candidați. Dacă primești mită electorală, refuz-o (sau – dacă dorești – accept-o dar votează tot cu cine vrei tu). Doar după ce ai făcut toate astea ai dreptul să te revolți cu adevărat, să ieși în stradă, să-ți strigi nemulțumirea din adâncul sufletului și poate să înlocuiești clasa politică actuală.

Până atunci, inactivitatea, refuzul de a exercita acest gest democratic câștigat,  nu va schimba cu nimic situația actuală.

În concluzie, nu tot ce apare pe Internet este adevărat și nu orice îndemn este bun pe termen lung.

Epic Facepalm