Știri de prin Lume #10

Doar câteva știri recente:

  • E momentul să scoatem ghilotina de la naftalină (Sursa) – Într-o investigație amănunțită, Greg Palast prezintă actul de început ce a dus la posibilitatea apariției crizei economice mondiale. Totul a început în anul 1997 când celor 5 dintre cei mai puternici CEO din domeniul bancar (cei de la Goldman Sachs, Merrill Lynch, Bank of America, Citibank și Chase Manhattan) au fost contactați pentru a-și activa armatele de lobbyiști (mituitori) împotriva World Trade Organisation și a planurilor acesteia de a crește controlul guvernamental asupra băncilor. Cine a început acest plan? Chiar  Larry Summers, cel care este acum propus pentru conducerea Rezervei Federale Americane. Planul a funcționat de minune pentru șefii băncilor. Au eliminat restricțiile la nivel global și au facut profituri inimaginabile de atunci, chiar și în momentul în care băncile lor au falimentat ei s-au ales cu plăți compensatorii de câteva sute de milioane USD fiecare. Vă recomand să citiți articolul până la capăt și să vă gândiți ulterior dacă există un sâmbure de adevăr în teoriile conspiraționiste conform cărora recenta criză economică globală a fost pregătită din timp.

  • Când guvernelor le este frică de cetățeni (Sursa) – În ultimele luni s-au descoperit din ce în ce mai multe informații despre programul de spionare globală desfășurat de către SUA și a efectelor pe care acesta le poate avea asupra relațiilor internaționale. Cu toate acestea, puțină lume s-a întrebat care a fost factorul catalizator ce a determinat guvernul american să demareze acest proiect. Noi documente confidențiale făcute publice dezvăluie că acest program de spionaj a apărut în urma fricii guvernului american față de cetățenii săi. Mai precis, guvernului american (ca multe alte gurverne din ultima perioadă) îi este frică de posibila neliniște (sau revoltă) a populației față de dezastre naturale, schimbări climatice sau crize economice. Articolul prezintă multe detalii importante printre care și opinia conform căreia serviciile americane de informații ar funcționa deja mai mult în subordinea Wall Street și a corporațiilor decât în subordinea propriilor cetățeni.

  • Prostituția privită cerebral (Sursa) – Elveția, țară mai evoluată unde prostituția este legală și reglementată strict, deschide primul drive-in sexual, menit să protejeze prostituatele și să elimine traficul sexual de pe străzile din Zurich. Este interesant să vezi cum ”cea mai veche meserie” este văzută ca atare, cum oficialitățile conștientizează că aceasta nu poate fi oprită și cum prin oferirea unui cadru legal și a anumitor condiții se poate evita acapararea acestui domeniu de către criminalitatea organizată. Păcat că în România nu vom vedea prea curând astfel de atitudini, în condițiile în care societatea noastră încă este puternic dominată de credințe și păreri arhaice și desuete iar politicienii noștrii nu au curaj deloc.

  • *Poți avea Internetul tău privat (Sursa)* – Din ce în ce mai multe comunități care din diverse motive nu pot avea acces la Internetul tradițional decid să-și creeze rețele private extinse pentru a comunica mai ușor și a evita astfel costurile exagerate ale marilor companii de telecomunicații. Sunt prezentate modele ca Rețeaua Metropolitană Wireless din Atena, care are deja peste 1000 de membrii și rețeaua Guifi din Spania, cu peste 21,000 de membrii. Astfel de rețele câștigă din ce în ce mai multă atenție în condițiile în care Internetul tradițional se îndepărtează de la ideea de libertate pe care a avut-o și având în vedere că din ce în ce mai multe guverne doresc un control foarte strict al acestuia.