Știri de prin Lume #9

Doar câteva știri recente:

  • Lupta împotriva ”terorismului” naște monștri (Sursa). Un cetățean brazilian, care se îndrepta spre Rio de Janeiro și a avut o escală la Londra, a fost oprit de către serviciile de securitate britanice și interogat pentru 9 ore, fără a avea dreptul la un avocat, în baza unei legi împotriva terorismului. Ce vină a avut această persoană? A avut legături cu Glenn Greenwald și Laura Poitras, două persoane care s-au ocupat de recentele dezvăluiri ale lui Edward Snowden. Într-adevăr, de-a lungul timpului, sub pretextul luptei împotriva terorismului, s-au comis nenumărate ilegalități, s-au început războaie și acum vedem că ajungem cu pași repezi la o societate apropiată de cea imaginată de către George Orwell în romanul său 1984. După întregul scandal cu Edward Snowden și dezvăluirile despre programele globale de monitorizare a comunicațiilor electronice,* descoperim că legile împotriva terorismului pot fi abuzate fără scrupule, pentru a împiedica și a intimida orice jurnaliști (și persoane care au legătură cu aceștia) de a face dezvăluiri și de a atrage atenția oamenilor despre libertățile la care au renunțat de bună voie în schimbul unei protecții închipuite.*

  • **Uneori, nici guvernele nu înțeleg social media (Sursa). Guvernul israelian a decis lansarea unui nou program prin care să-și îmbunătățească imaginea online. În cadrul acestui program, studenți din cele 7 universități israeliene vor primi burse de studii în schimbul mesajelor pro-Israel, postate pe rețelele de socializare. Prin urmare, Israel aplică aceeași tactică precum multiplele companii, atât internaționale cât și românești, prin postarea de mesaje favorabile în speranța că așa își vor îmbunătăți imaginea, în loc să trateze problemele care au generat această imagine negativă. **Sunt curios în cât timp își vor da seama că întregul program a fost un eșec.

  • În funcție de termenii folosiți, criminalitatea poate fi scăzută (Sursa). O demonstrează chiar situația dintr-o universitatea americană, mai precis University of Southern California, unde aplicarea legii este aparent opțională. Aparent, acestă universitate a decis că cifrele despre criminalitatea din campusul său trebuie puțin ”cosmetizate” și au decis ca anumite infracțiuni ca violul sau alte infracțiuni sexuale să fie înregistrate ca ”personal injury” sau ”domestic dispute”, pentru că e mult mai frumos să spui la sfârșit de an că ai avut 100 de cazuri de ”certuri domestice” și nu 100 de cazuri de violuri sau alte violențe sexuale, ajungându-se astfel la trivializarea acestor infracțiuni, la considerarea lor ca o simplă ”greșeală” din partea atacatorilor și la ignorarea sau chiar învinovâțirea victimelor.

  • Medicina evoluează rapid: organe crescute în laborator și viruși care vindecă cancerul (Sursa 1, Sursa 2). În ciuda multiplelor probleme globale, medicina continuă să evolueze în liniște, cercetătorii descoperind noi metode de a ne prelungi viața. O echipa de la Universitatea din Pittsburgh au reușit crearea în laborator a unei inimi capabilă să bată singură, fără a fi integrată într-un organism. Cu toate acestea, posibilitatea de a ”crește” o inimă umană, perfect funcțională este la câțiva ani distanță dar până atunci se preconizează posibilitatea realizării în scurt timp a unor ”petice” pentru a repara organe afectate și a ajuta astfel mulți pacienți care așteaptă pe listele de transplant. O altă echipă de cercetători din Ottawa au conceput un tratament împotriva cancerului bazat pe viruși ce a avut un procent de vindecare de peste 60% în cazul șoarecilor iar în cel mult doi ani va fi aplicat și oamenilor.