Cărți de week-end #5

Doar câteva cărți, numai bune pentru week-end:

Cloud Atlas de David Mitchell – Un roman excelent, apărut în anul 2004, ce a câștigat rapid numeroase premii literare și a avut parte în anul 2012 de o ecranizare de excepție cu actori precum Tom Hanks, Halle Berry sau Hugo Weaving și o coloană sonoră incredibilă (drept exemplu – Cloud Atlas – Sextet). Cartea prezintă șase povești care poartă cititorul din Pacificul de Sud al secolului nouăsprezece până într-un viitor post-apocaliptic și evidențiază cât se poate de clar că istoria nu doar se repetă ci și conectează oamenii în timp și spațiu. Cartea poate fi achiziționată în variantă AudioBook – Aicie-Book – Aici *și Aici, *tipărită – Aici, sau descărcată pe propria răspundere și strict pentru uz personal: AudioBook și eBook.

The Girl with the Dragon Tattoo de Stieg Larsson – Prima carte din seria Millennium a autorului și jurnalistului suedez Stieg Larsson, a fost publicată postum în anul 2005 și a devenit rapid un best-seller atât în Europa cât și în SUA. Cartea a avut parte și de două ecranizări, prima – suedeză – în anul 2009 (preferata mea) și ecranizarea hollywood-iană  din anul 2011, cu Daniel Craig în rolul principal. Povestea cărții este cu adevărat fascinantă dar nu am să dau mai multe detalii. Inspirația din spatele cărții a fost, conform autorului, o întâmplare de când avea 15 ani și a observat, fără să intervină, cum trei bărbați au violat o cunoștință de a sa, Lisbeth, nume care apare ulterior și în carte. Cartea poate fi achiziționată în variantă AudioBook – Aicie-Book – Aici *și Aici, *tipărită – Aici, sau descărcată pe propria răspundere și strict pentru uz personal: AudioBook și eBook.

The Bonobo and the Atheist de Frans de Waal – În această carte, renumitul primatolog, Frans de Waal, prezintă o parte din rezultatele cercetărilor sale cu privire la moralitatea umană și la evoluția acesteia. În urma observațiilor făcute asupra unora dintre cele mai apropiate „rude” ale noastre, cimpanzeii bonobo, autorul descoperă că anumite comportamente morale nu sunt impuse ci provin natural, din interiorul nostru și că moralitatea umană are  o proveniență biologică. Cu toate acestea, în ciuda titlului, autorul nu încearcă să atace în nici un fel religia, ci încearcă să determine cititorul să găsească propriile răspunsuri la întrebări precum: Dacă și ce rol mai joacă religia într-o societate funcțională de azi? sau Unde își pot găsi atât credincioșii cât și necredincioșii inspirația pentru a duce o viață bună? *Cartea poate fi achiziționată în variantă *AudioBook – Aicie-Book – Aici *și Aici, *tipărită – Aici, sau descărcată pe propria răspundere și strict pentru uz personal: eBook.