Știri de prin Lume #8

Doar câteva știri recente:

  • Consumatorul pierde atunci când o companie deține monopolul (Sursa). CBS prezintă, în celebra emisiune ”60 minutes”, situația pieței ochelarilor și de ce aceștia sunt atât de scumpi, uneori fără absolut nici un motiv. Descoperim astfel cum Luxottica, o companie italiană în mare parte necunoscută de către publicul larg, deține un monopol al acestei piețe, produsele lor ajungând la peste 500 milioane de consumatori. Luxottica produce și crează design-ul ochelarilor de soare și a ramelor ochelarilor de vedere pentru aproape toate mărcile de renume (Prada, Chanel, Dolce Gabbana, Versace, Burberry, Ralph Lauren, Tiffany sau Bvlgari), cu profituri de peste 20 de ori mai mari decât costurile de producție. *Drept exemplu, se prezintă situația mărcii Ray-Ban, achiziționată de către Luxottica în 1999, fapt ce a dus la creșterea prețului produselor din această marcă de la sume precum 29$ (în aproape orice benzinărie din SUA) la peste 150$, vândute doar în magazine specializate. *Această poveste ar trebui să ne amintească de ce este bună concurența, de ce există legislație care să o protejeze și nu în ultimul rând, să ne atragă atenția în legătură cu valorea pe care o punem asupra unor obiecte până la urmă banale dar care sunt prezentate a fi speciale.

  • Extrema dreaptă franceză câștigă din ce în ce mai multă antenție (Sursa). Alimentându-se din sentimentele împotriva imigranților și a nemulțumirilor economice, extrema dreaptă franceză atinge noi cote de popularitate, tendință ce apare tot mai des în multe țări din Uniunea Europeană. Ultima dată când astfel de sentimente și organizații au câștigat în popularitate, Lumea s-a ales cu un Război Mondial și multiple atrocități izvorâte din promovarea ideilor xenofobe. În astfel de situații, este mai mult decât adecvat citatul lui Edmund Burke, ”Those who don’t know history are destined to repeat it.

  • Bahrain se pregătește pentru proteste anti-guvernamentale (Sursa). După modelul egiptean, gruparea ”Tamarod” pregătește proteste anti-guvernamentale, în ciuda unei noi legi care interzice astfel de proteste. Într-o țară în care puterea este deținută de către populația minoritară sunită de câțiva zeci de ani, șiiții încep să-și manifeste nemulțumirea sub pretextul discriminării și al inegalității economice. Prin urmare, tensiunile cresc într-o altă țară arabă și situația politică din regiune devine din ce în ce mai instabilă. E de sperat, totuși, ca situația din Egipt (unde în urma revoltelor extremiștii islamiști au ajuns la putere într-un mod cât se poate de democratic) să nu se repete și în Bahrain, ducând astfel la o coalizarea a mișcărilor extremiste în întregul Orient Mijlociu.

  • Empatizăm mai mult cu un câine decât cu un om (Sursa). Un nou studiu demonstrează că oamenii simt, în genere, mai multă simpatie pentru câini decât pentru alți oameni, considerând că oamenii sunt mai capabili să-și poarte singuri de grijă. Probabil acest studiu explică în parte și atitudiunea pe care o are societatea umană în general atunci când privește o știre depre un masacru sau un genocid ce se petrece într-o țară îndepărtată.