Știri de prin Lume #6

Doar câteva știri recente:

  • Administrația Obama se folosește de dreptul său de veto pentru a proteja o afacere amerciană (Sursa). Această decizie a fost luată după ce United States International Trade Commission e emis o decizie împotriva Apple, a cărei urmare ar fi fost interzicerea importării anumitor produse Apple în SUA, ca rezultat a încălcării de către Apple a unor patente deținute de către Samsung. Decizia luată de către Administrația Obama a început să primească deja critici din partea specialiștilor anti-trust și a adus în discuție lobby-ul (a se citi mită și trafic de influență) pe care companiile americane îl fac pe lângă mulți politicieni. De asemenea, nu poți să nu aduci în discuție, cu o astfel de ocazie și ”justiția americană” care în mod constant acordă câștig de cauză companiilor americane în conflictele cu diverse companii externe, în ciuda faptului că înstanțele altor state, analizând aceeași cauză, decid de multe ori că vina aparține companiilor americane. Dar, să nu spunem prea multe, că poate primim din partea SUA puțină ”democrație” cadou….

  • Încălzirea globală nu mai poate fi ignorată (Sursa). Un studiu recent, bazat pe date provenite de la peste 380 de cercetători, din 52 de țări, demonstrează că anul 2012 a fost unul dintre cei mai călduroși ani documentați vreodată, cu temperaturi ce au continuat să crească în ultimii 10 ani. Gheața din zona Arctică a scăzut, depășind un nou record, preconizându-se că fără o intervenție în reducerea efectului de seră la nivel global, această zonă va rămâne fără gheață până în anul 2050. De asemenea, nivelul oceanelor a continuat și el să crească, peste media perioadei 1993-2010. Cauza principală a acestor modificări climatice  – creșterea nivelurilor de dioxid de carbon, metan și a oxizilor de azot, ducând astfel la accentuarea efectului de seră. Prin urmare, nu ar mai trebui să ne mire toate aceste schimbări climatice bruște pe care le observăm recent (zile ploioase, urmate de temperaturi extreme, ierni fără zăpadă etc.)

  • Două știri despre scandalul NSA: Ministrul german de justiție propune interzicerea companiilor americane ce încalcă legislație UE cu privire la protecția datelor personale (Sursa) și Wikipedia declară criptarea un drept uman, decide să interzică spionajul NSA (Sursa). Scandalul spionajului cibernetic global, efectuat de către SUA prin NSA, a trecut în mare neobservat de către presa din România. În schimb, în state puțin mai civilizate, în care protecția informațiilor cu caracter personal reprezintă o adevărată problemă, se pune deja în discuție sancționarea acelor companii care au facilitat colectarea de informații a NSA, interzicându-le astfel accesul la piața europeană. Wikipedia, cea mai mare enciclopedie, decide criptarea paginilor accesate de către cititori și editori, protejându-le astfel intimitatea și declarând criptarea informațiilor personale ca fiind un drept uman. Toate acestea în condițiile în care în țara noastră, protecția datelor cu caracter personal este o glumă și având în vedere că există o mare posibilitate ca în România să se afle unul dintre multiplele servere NSA la nivel internațional.