Știri de prin Lume #5

Doar câteva știri recente:

  • Uneori, parlamentarii își protejează cetățenii (Sursa). De câțiva ani, cetățenii Australieni se confruntau cu o problemă destul de gravă, majoritatea produselor IT comercializate în această țară sunt mult mai scumpe decât în SUA sau Europa. De exemplu, software Adobe, produse Microsoft sau Apple ajungeau să coste cu aproape 66% mai mult decât în SUA. Toate aceste companii își doreau prețurile ridicate (evident), oferind diverse motive în fața unei Comisii parlamentare ce a investigat această problemă, dar menținând în același timp filtre de poziționare geografică, interzicând astfel cetățenilor australieni să cumpere produse IT direct din magazinele online din SUA (Amazon.com, Apple.com, Microsoft.com etc.). Care a fost recomandarea Parlamentului australian pentru cetățenii săi? Să utilizeze orice metodă disponibilă astfel încât să depășească filtrele de poziționare geografică și să obțină produsele la prețurile din SUA. Probabilitatea ca o astfel de recomandare să apară și în România – inexistentă, deși la nivelul UE, prețul de vânzare din SUA, în USD = prețul de vânzare în Europa, în EURO.

  • Prim-Ministrul rus, Dmitry Medvedev, critică Vestul (Sursa). Conform primului-ministru, Dmitry Medvedev, acțiunile Vestului în Orientul Mijlociu sunt asemenea unui ”taur într-un magazin de porțelanuri”, împingând națiunile la limită și reducând în mod continuu posibilitatea de a recurge la negocieri. În interviul susținut, acesta critică întervențiile din Irak și Primăvara Arabă, comentând că acestea au adus o bucată mică de libertate pentru respectivele popoare dar costurile au fost îngrozitoare și se datorează în parte acțiunilor Vestului, care încearcă să intervină și să influențeze politicile interne ale statelor.

  • Două știri despre patente și copyright: O analiză a legislației SUA în ceea ce-i privește pe Patent-Trolli (Sursa) și Copyrightul duce la dispariția cărților (Sursa). Aceste două știri relevă o parte dintre problemele majore cu care se confruntă societatea actuală. În condițiile în care de la ideea conform căreia patentele și copyrightul au fost create pentru a permite autorilor și inventatorilor de a-și recupera costurile descoperirii și creației, ulterior creațiile urmând să ajungă în domeniul public pentru a fi utilizate de către oricine în vederea dezvoltării societății umane în ansamblu, s-a ajuns la ideea că acestea sunt metode de a face un profit, atât pentru autori/inventatori, cât și pentru urmașii lor. De exemplu, durata inițială a copyrightului în SUA era de* 14 ani, acum este de 100 de ani*. Este imposibil să nu credem că astfel de restricții nu încetinesc considerabil evoluția umană și că nu este necesară și urgentă o schimbarea a legislațiilor pentru a remedia această problemă.

  • Cum să-ți îndobitocești populația – Curs practic (Sursa). Simplu, permiți organizațiilor religioase să dicteze programa școlară. În Kentucky, SUA, mai multe organizații religioase se opun introducerii unor noi standarde educaționale care prevăd evoluția umană și încălzirea globală ca certitudini științifice demonstrabile. Poate anumitor persoane li se pare ciudată o astfel de dezbatere dar având în vedere că în SUA există destul de multe școli care consideră Creaționismul o adevărată știință, predată în locul Evoluționismului, aceasta este mai mult decât binevenită, poate, reușind astfel să reducă influențele religioase asupra educației.