Una despre Harvard

Universitatea Harvard este cu siguranță una dintre cele mai importante și recunoscute instituții de învățământ superior la nivel mondial dar este de asemenea și cea mai bogată universitate. Cu această bogăție apare însă și o primă problemă.

Deși resursele financiare (aproximativ 30.4 miliarde USD, la nivelul 2012) ar trebui folosite în principal pentru susținerea universității, a studenților și a programelor sale de cercetare, Harvard începe din ce în ce mai mult să se comporte ca o corporație. Și cum orice business solid trebuie să aibă un început, Harvard a început cu industria lemnoasă.

Încă din anul 1997, Universitatea Harvard a început să cumpere suprafețe mari de teren forestier, la început în SUA, pe urmă în alte țări precum Brazilia, Noua Zeelandă, Chile și România, preferând să administreze în mod direct aceste suprafețe.

În sine ideea nu este rea. Dintr-un astfel de business poți susține în mod independent din punct de vedere financiar una dintre cele mai importante universități, fără a apela la o finanțare publică în acest sens și fără a crește în mod inutil costurile de școlarizare ale studenților.

Totuși, încep să apară anumite probleme cu acest plan al Universității Harvard.

Recent, firma La Agrícola El Brinzal, deținută de către Harvard și desemnată să se ocupe cu exploatarea pădurilor din regiunea Chiloé (o regiunea a statului Chile), a fost condamnată la plata unei amenzi de 4.2 milioane USD, după ce a defrișat o suprafată de 58 hectare de pădure, împâdurind-o ulterior cu eucalipt – în ciudat faptului că această împădurire trebuia să se facă exclusiv cu specii de plante locale, pentru a se păstra astfel specificul zonei (fiind vorba despre o pădure tropicală).

O astfel de împădurire ar putea afecta în mod serios ecosistemul fragil din regiune și ridică serioase probleme în ceea ce privește modul de exploatare al pădurilor private, în special în anumite zone sensibile.

Cu toate acestea, nota de plată a Harvard a fost destul de mică – doar 4.2 milioane USD față de suma de 34.8 milioane USD propusă inițial.

Acum, revenim la România și descoperim că Harvard este cel mai mare proprietar de păduri din țară, prin intermediul firmei* Scolopax SRL* din Focşani (conform unei raportări din data 1 aprilie 2010).

În aceste condiții și văzând ce se întâmplă cu pădurile private în România, că legislația este fie deficitară (de multe ori în mod voit) fie este încălcată în mod flagrant și fără repercusiuni, că împăduririle sunt aproape inexistente (ce să mai vorbim de reguli ca împăduriri doar cu specii locale), nu pot să privesc decât circumspect achiziționarea continuă a unor suprafețe de teren forestier de către Universitatea Harvard și sper doar că poate se va deștepta cineva și va decide să urmărească mai atent aceste achiziții și exploatări, pentru a nu descoperi peste câțiva ani că suntem o țară cu păduri doar pe hârtie (hârtie de import, probabil).