Știri de prin Lume #4

Doar câteva știri recente:

  • Companii farmaceutice internaționale folosesc cetățeni sud-africani pe post de cobai (Sursa). Organizația Wemos, prezintă în raportul intitulat ”Clinical Trials Industry in South Africa: Ethics, Rules and Realities.” situația testărilor efectuate de către diverse companii farmaceutice în Africa de Sud. Beneficiind de costurile reduse și de ușurința cu care pot face acest lucru, tot mai multe companii farmaceutice se îndreaptă spre Africa de Sud pentru a efectua diverse experimente și studii clinice cu încățcarea legislație sud-africane și a protocoalelor internaționale. Spre exemplu, unor copii de 6 ani nu li se ofereau medicamente necesare pentru a le salva viața cu scopul de a fi plasați în grupuri de control (acele grupuri care primesc placebo în locul medicamentului), în anumite studii clinice.

  • Soldați ONU vinovați de epidemia de holeră din Haiti (Sursa). Mai mulți cercetători au identificat ca cea mai probabilă sursă pentru epidemia de holeră izbucnită în Haiti în anul 2010 (și continuă până în prezent), un număr de soldați ONU proveniți din Nepal. Între timp, ONU continuă să invoce imunitatea diplomatică pentru a se feri astfel de responsabilitățile legale și de a plăti eventuale compensații familiilor victimelor (aproximativ 5.000 de decese).

  • Procedura de angajare a Abercrombie & Fitch este investigată în Franța (Sursa). Abercrombie & Fitch angajează modele pentru a poza și a interacționa cu diverși clienți ai magazinelor lor. Principalul criteriu în angajarea lor este frumusețea. Acum, autoritățile franceze consideră că acele persoane nu ar fi de fapt modele ci oameni de vânzări iar condiție determinantă la angajarea unui om de vânzări nu poate fi frumusețea deoarece se creează o situație discriminatorie. Asta în condițiile în care CEO-ul Abercrombie & Fitch declară că urăște persoanele grase și urâte între timp el arătând așa -> Mike Jeffries.

  • Învinovățirea persoanelor supraponderale crește riscul ca acestea să se mențină sau să devină obeze (Sursa). Un studiu recent atestă că persoanele care se simt discriminate și ostracizate datorită greutății lor tind fie să-și mențină greutatea fie să crească în greutate. Astfel de oameni sunt văzuți deseori ca extrem de leneși, fără o voință proprie spunându-li-se fără restricție aceste lucruri și ducând de multe ori, mai ales în cazul copiilor, la apariția stresului și anxietății cu efect direct în creșterea greutății ca mecanism de adaptare.

  • Albinele mor în masă. Cauza putea fi intuită (Sursa). SUA (dar și Europa deja) se confruntă cu o problemă destul de dificilă în ceea ce privește moartea în masă a albinelor, un element cheie în producția agricolă cu o valoare de peste 30 miliarde USD. Apicultorii se confruntă cu dispariția a peste 10 milioane de stupi și pierderi de peste 2 miliarde USD. Cauza? O combinație toxică de pesticide și fungicide ce contaminează polenul pe care albinele îl culeg și astfel reducându-le capacitatea de combate diverse boli și paraziți. De exemplu, într-o singură mostră de polen au fost identificați peste 21 de compuși chimici agricoli. Oare mai miră pe cineva faptul că acești compuși chimici sunt cauza principală a morții albinelor!? Ce o să mai descopere în următorul studiu? Că diversele pesticide și fungicide, datorită prevalenței lor și a circulației largi în lanțul trofic, sunt principala cauză a apariției diverselor forme de cancer uman, printre altele!?