Știri de prin Lume #1

Doar câteva știri recente:

  • SUA își ucide proprii cetățeni utilizând drone fără pilot (Sursa). Povestea unui bunic care află de la un reportaj de știri că nepotul său de 16 ani, cetățean al SUA, a fost ucis de către o rachetă americană în Sana, Yemen, împreună cu alți 5 civili. Atacul a avut loc în anul 2011 dar nici până acum nu a fost clarificat cum este posibil ca un stat să-și ucidă proprii cetățeni fără măcar o condamnare în acest sens din partea unei instanțe de judecată. Toate acestea într-o țară care împarte ”democrație” tuturor.

  • ”În acest moment, America nu are o democrație funcțională” (Sursa). Această frază o spune chiar Jimmy Carter, fost președinte al SUA și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în apărarea dezvăluirilor făcute de către Edward Snowden în legătură cu programul de supraveghere electronică în masă, Prism (mai multe despre acesta – Aici) – cauza unui scandal important atât în SUA cât și la nivel internațional.

  • Procurorii federali se gândesc într-un final să-i urmărească pe bancherii de pe Wall Street (Sursa). După un număr de ani de criză economică în care bancherii care au creat-o au avut buzunarele din ce în ce mai pline, fără nici măcar o repercusiune, se pare că procurorii americani și-au amintit că au o anumită datorie și ar trebui totuși să plătească cineva pentru această criză. Cum legislația lor este destul de limitată în posibilitățile de a-i pedepsi pe bancheri (probabil creată intenționat în acest sens), procurorii se vor baza pe o lege obscură din anul 1984 ce a fost creată pentru a-i pedepsi pe cei care încearcă să înșele băncile comerciale (puțină ironie?). Oricum ar fi, șansele ca acei bancheri să ajungă la închisoare sunt infime. Probabil se vor alege cu o amendă minoră pe care oricum și-o vor putea permite fără probleme având în vedere căștigurile personale de sute de milioane de dolari de pe urma crizei economice.

  • Uniunea Europeană este supărată pe Israel (Sursa). După ani de zile în care Israel a umilit UE și eforturile sale de a construi locuințe și infrastructură pentru palestinieni, ani în care statul israelian își extindea granițele în teritoriile palestiniene evacuându-i pe palestinieni – în contradicție cu orice legel sau principiu de drept internațional – UE a pus într-un final piciorul în prag. Văzând că toate proiectele finanțate din bani europeni sunt distruse în mod sistematic de către statul israelian, că Israel și-a intensificat eforturile de construire de colonii în teritoriile palestiniene (acțiune venită ca o răzbunare la recunoașterea acordată Palestinei de către O.N.U.), U.E. a decis să analizeze mult mai atent dacă, când și cum va mai acorda finanțare statului israelian, atât timp cât legea internațională este atât de flagrant încălcată.

  • Peru decide să acorde energie solară gratuită celor mai săraci 2 milioane de locuitori (Sursa). Proiectul va implica instalarea de panouri solare în peste 500.000 de locuințe și are ca scop oferirea accesului la electricitate pentru peste 95% din populație până la sfârșitul anului 2016. Asta în condițiile în care în anul 2013 în România, stat european de seamă, încă există întregi localități fără acces la electricitate și fără planuri fezabile de a oferi acest acces.