Cum recunoști o femeie model?

De multe ori, răspunsul la o asemenea întrebare este privit în mod restrâns, pe plan local, familial și nu are în vedere impactul pe care o singură femeie îl poate avea asupra unei comunități, națiuni sau chiar la nivel mondial.

În cursul istoriei au existat multe astfel de femei, care prin acțiunile sau vorbele lor au schimbat istoria dar despre care nu ne aducem aminte decât uneori și în anumite condiții. Femei ca:

  • Emmeline Pankhurst – datorită ei, femeile din Marea Britanie au acum drept de vot asemenea bărbaților (înfluențând apariția acestui drept și în alte țări);
  • Rosa Parks – o figură centrală în mișcarea pentru drepturile cetățenilor americani de origine africană;
  • Indira Gandhi – ei i se datorează în mare parte modernizarea Indiei, fiind prim-ministrul acestei țări pentru aproape 20 de ani;
  • Maica Tereza – ale cărei acțiuni caritabile au devenit cunoscute în lumea întreagă și au adus speranța unora dintre cei mai săraci oameni din India;
  • Anne Frank – victimă a Holocaustului al cărei jurnal a inspirat și încă inspiră și emoționeză mulți tineri și adulți, fiind, în unele state, chiar lectură obligatorie (în România, mai puțin).

Aceste femei sunt doar câteva dintre personalitățile marcante ale istoriei iar o astfel de femeie este poate și Malala Yousafzai.

Această tânără s-a născut în anul 1997 în Pakistan, în districtul Swat, o regiune în care grupările talibane au fost și sunt foarte active.

De ce este importantă Malala? Pentru că este considerată o activistă importantă pentru drepturile și educația femeilor din districtul Swat.

La doar 11 ani a început să scrie un blog pentru BBC, sub un pseudonim, în care a detaliat viața ei sub dominația talibană, eforturile acestora de a cuceri regiunea și părerile sale privind promovarea educației pentru fete.

Datorită acestor activități, în data de 9 octombrie 2012, Yousafzai a fost împușcată în cap și gât într-o tentativă de asasinat.

Cu toate acestea, a supraviețuit iar lupta sa a fost preluată de către Trimisul Special O.N.U. pentru Educație Globală, Gordon Brown, care a pornit în numele acesteia o petiție sub sloganul ”I am Malala”, prin care se solicita accesul liber al tuturor copiilor la educație, până la sfârșitul anului 2015.

În 29 aprilie 2013, Malala Yousafzai a apărut pe coperta revistei Times fiind inclusă în topul ”The 100 Most Influential People In The World”.

Discursul ei în fața O.N.U. reprezintă de asemenea un adevărat apel pentru dreptul la educație al fiecărui copil:

http://www.youtube.com/watch?v=B5X70VyjU0g

Probabil, multe femei și tinere din România ar trebui să aibă un astfel de model în viață și nu specimene de genul Bianca Drăgușanu, Iulia Vântur sau Andreea Mantea (doar trei nume, luate chiar azi, aleator, de pe prima pagină a unui principal site de știri din România).