Google, Israel și Palestina

Aparent, statul Israel este extrem de nemulțumit atunci când alte entități (organizații sau corporații) recunosc existența unui stat palestinian.

Povestea acestei probleme s-a reluat în data de 1 Mai 2013, când Google a decis să modifice pagina de căutare locală, schimbând mențiunea din ”Teritoriile palestiniene” în ”Palestina”.

Ulterior, Google confirmă această decizie și o motivează ca fiind influențată de către pozițiile adoptate în această problemă de către ONU, ICANN, ISO și alte organizații internaționale.

De amintit că ONU a acordat Palestinei, în Noiembrie 2012, statutul de ”stat observator non-membru”, recunoscând implicit existența statului palestinian.

De aici încep să curgă declarațiile oficialilor israelieni.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Yigal Palmor, declară că ”această schimbare ridică întrebări cu privire la motivele aflate în spatele acestei surprinzătoare implicări a unei companii private în dreptul internațional”. Mai precis, de ce se implică Google, o companie care e interesată de profit în dreptul internațional? Asta făcând abstracție de faptul că modificarea celor de la Google a venit doar după adoptarea unor poziții la nivel internațional de către organisme abilitate să-și transmită o părere în dreptul internațional.

În data de 6 Mai 2013, Israelul trimite o scrisoare direct către Larry Page, CEO-ul Google, prin care le cere să reconsidere decizia luată.

În plus, adjunctul ministrului de externe, Ze’ev Elkin, a numit decizia Google ca fiind una greșită, ce ar putea afecta eforturile guvernului său de a realiza negocieri directe între Israel și Autoritatea Palestiniană.

Prin urmare, în concepția statului israelian, această decizie nu le mai permite să negocieze cu Autoritatea Palestiniană.

Este posibil, totuși, ca metoda de negociere între cele două părți să se fi schimbat. În principiu, nu mai vorbim de negocieri dintre un stat și reprezentanți ai unei populații, ci dintre două state.

Cu toate acestea, schimbarea nu se datoreaza Google ci chiar deciziei ONU, luată cu o majoritate covârșitoare de 138 voturi pentru, 9 împotrivă și 41 de abțineri.

O fi neplăcută pentru Israel această decizie a ONU dar până la urmă modul de negociere va necesita o schimbare deoarece s-a dovedit că toate acțiunile de până acum nu au putut și nici nu vor putea să aducă pacea în regiune.

A plasa vina pe o companie ca și Google pentru inabilitatea ta de a negocia este mai mult decât absurd. În acest ritm, oricine ar recunoaște existența unui stat palestinian s-ar face vinovat pentru eșecul negocierilor dintre statul israelian și cel palestinian. Oare și ONU este vinovată pentru acest eșec? Sau acest întreg colectiv de națiuni încearcă doar să găsească o soluție pentru un conflict ce durează de mai bine de 60 de ani?

Probabil că răspunsul diferă în funcție de care parte a baricadei ești.

Mai multe informații despre conflictul dintre Israel și Palestina