Insulta și calomnia sunt din nou infracțiuni!

Curtea Constituțională a soluționat recent (29.04.2013) o excepție de neconstituționalitate în ceea ce privește ”dezlegarea dată problemelor de drept judecate” prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secțiile Unite nr. 8 din 18 octombrie 2010, constatând că aceasta este neconstituțională și contravine Constituției și Deciziei Curții Constituționale nr. 62 din 18 ianuarie 2007.

Prin urmare, insulta (art. 205 Cod Penal) și calomnia (art. 206 Cod Penal) sunt din nou în vigoare, punându-se problema aplicabilității acestora pentru infracțiunile comise de la adoptarea Deciziei Curții Constituționale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 și până în prezent, având în vedere că o Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție nu putea să fie contrară Dispoziției Curții Constituționale și a jurisprudenței acesteia.

Să sperăm că în acest fel se vor mai tempera emisiunile și știrile tip ”cancan” și i se va oferi posibilitatea oricui de a se apăra împotriva insultelor și atacurilor nefondate, care se bazează pe informații vădit și conștient false, doar pentru a aduce trafic și vizionări.

Sursa