Despre Poliția Locală

Probabil mulți îi vedem pe acești apărători ai Legii prin orașele noastre dar nu știm exact cu ce se ocupă ei și cu ce ne pot ajuta. De multe ori îi confudam cu polițiștii getbeget, uitând că sunt de fapt foștii gardieni publici, foștii polițiști comunitari, cărora li s-au acordat doar noi atribuții și puteri.

Această structură este organizată în subordinea primarului, în conformitate cu Legea nr. 155 din 12 iulie 2010 cu atribuții în următoarele domenii:

 • ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor;
 • circulația pe drumurile publice;
 • disciplina în construcții și afișajul stradal;
 • protecția mediului;
 • activitatea comercială;
 • evidența persoanelor;
 • alte domenii stabilite prin lege.

Și acum câteva precizări în ceea ce privește fiecare domeniu:

Circulația pe drumurile publice

Pot constata și sancționa doar următoarele contravenții:

 • oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis;
 • încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, putând opri aceste autovehicule în trafic;
 • încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală;
 • nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, în parcuri şi zone de agrement, precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoanele cu handicap;

Prin urmare, un polițist local nu te va putea opri în trafic, de exemplu, pentru faptul că ai efectuat o depășire neregulamentară sau ai depășit viteza legală ci doar pentru contravențiile precizate mai sus.

Ordinea și liniștea publică

Se cam subînțelege. Este ceea ce făceau înainte echipele de patrulare formate din jandarmi și un polițist (de regulă, uneori doar jandarmi). De precizat că tot poliției locale vă adresați și atunci când aveți probleme cu cerșetorii sau cu persoane care dețin câini agresivi.

De menționat că tot poliției locale îi este atribuită executarea mandatelor de aducere emise de către organele de urmărire penală şi instanţele de judecată. O atribuție cel puțin ciudată în domeniul penal, având în vedere existența poliției judiciare, cu o pregătire superioară de specialitate, existând posibilitatea apariției unor vicii de procedură.

Disciplina în construcții și afișajul stradal

Au atribuții în verificarea lucrărilor de construcții astfel încât acestea să respecte autorizația de construcție emisă, putând constata și efectuarea unor lucrări fără autorizație.

Protecția mediului

Verifică și constată contravenții în ceea ce privește: respectarea condițiilor de ridicare a deșeurilor menajere și industriale (deci dacă cei de la salubrizare nu își fac treaba puteți apela la poliția locală); poluare, înclusiv cea fonică; salubrizarea străzilor; dacă fiecare persoană fizică sau juridică are încheiat un contract de salubrizare.

Domeniul activității comerciale

Verifică legalitatea comerțului stradal, a comercializării produselor în piețe, a comercializării obiectelor cu caracter religios, amplasarea materialelor publicitare  și afișarea prețurilor și a produselor cu obligația de sesizarea a organelor abilitate (OPC).

Evidența persoanelor

Poliția locală înmânează carțile de alegător (deși nu mai sunt folosite și necesare) și nu în ultimul rând, constată contravenții și aplică sancțiuni în ceea ce privește domiciliul, reședința și actele de identitate.

Trebuie menționat că în cazul unor infrațiuni flagrante au obligația de a imobiliza făptuitorul și de a-l preda autorităților competente (în baza unui proces-verbal).