Tactica Steve Jobs

Mulți dintre cei care își petrec majoritatea timpului online sau au o cât de mică tangență cu tehnologia ce ne înconjoară, știu cine este Steve Jobs și probabil cunosc și motivele pentru care a fost numit în ”Top 20 Cei Mai Influenți Americani”.

Puțini știu însă că Steve Jobs a fost un adevărat tiran în cadrul Apple, cu un temperament haotic și o atitudine agresivă atât față de angajați cât și față de partenerii si persoanele din conducerea Apple.

O astfel de mărturie personală este exemplificată de către o fostă angajată Apple, într-un articol intitulat ”You are not Steve Jobs”.

Erin Caton prezintă în cadrul articolului experiența ei în cadrul Apple în calitate de  Engineering Project Manager pentru echipa care a creat MobileMe, acum iCloud.

Un articol interesant, ce oferă o perspectivă asupra personalității lui Steve Jobs chiar din interiorul companiei dar precizează și faptul că liderul Apple nu a avut un astfel de comportament decât după ce compania sa a avut un profit în continuă creștere și el avea milioane de fani pregătiți oricând să-i soarbă fiecare cuvânt.

Articolul este și o poveste moralizatoare pentru diverșii directori de firme și companii care încearcă din răsputeri să-l imite pe Steve Jobs, în cele mai mici detalii chiar și în ceea ce privește comportamentul. Aceștia uită de multe ori că realizările lui Steve nu s-au datorat doar lui ci și oamenilor vizionari și extrem de talentați care s-au aflat și se află în cadrul Apple, cei care creează cu adevărat produsele iubite și cumpărate de milioane de oameni.

Comportamentul acestor manageri/directori/CEO față de angajați este de multe ori identic cu cel al lui Steve Jobs, fără a avea însă și o bază pentru acesta, un succes adevărat. Acest tip de comportament poate fi observat și în cadrul multor firme/companii din România unde directori și manageri, îmbrăcați peste noate în haine care nu li se potrivesc, aplică tactica ”stăpânului de sclavi pe plantație” crezând că în acest fel vor ajunge rapid la profitabilitate și succes.

În acest context, nu îmi vin în minte decât vorbele lui Napoleon Hill:

Think twice before you speak, because your words and influence will plant the seed of either success or failure in the mind of another.